Voor- en nadelen van personeel inhuren via payrolling | KVK (2025)

Je groeit en je hebt personeel nodig. Maar personeel aannemen is een grote stap. Van arbeidscontracten en loonadministratie tot het indekken van risico’s: de administratie van je personeelszaken is al een dagtaak op zich. Je kunt een payrollbedrijf ‘inlenen’ om je personeelszaken te regelen. Lees wat de voordelen en nadelen daarvan zijn.

Wat is payrolling?

Bij payrolling neemt een payrollbedrijf de werkgeverslasten en het werkgeversrisico op zich en dat scheelt jou tijd. Wat valt er zoal onder de werkgeverslasten? Denk aan het opstellen van een contract, het betalen van de salarissen en het afdragen van loonheffingen. Onder werkgeversrisico valt het risico op ontslag of ziekte van de werknemer.

Wat kost payrolling?

Als je een werknemer via een payrollbedrijf inhuurt, betaal je het bruto uurloon plus een percentage voor het payrollbedrijf. Veel payrollbedrijven rekenen een percentage van 6% tot 10%.

Let op: een uitzendbureau en een payrollbedrijf zijn niet hetzelfde. Een uitzendbureau werft en selecteert werknemers en is de officiële werkgever van de uitzendkracht, zowel juridisch als op de werkvloer. Een payrollbedrijf doet alleen de personeelsadministratie; op de werkvloer ben jij als ‘inlener’ de werkgever.

Voordelen van payrolling

Een payrollbedrijf is de werkgever van payrollwerknemers. Jij huurt deze werknemers in voor je bedrijf. Dit zijn de voordelen:

Sollicitaties in eigen hand

Een voordeel ten opzichte van een uitzendbureau is dat je payrollwerknemers zelf werft. Werknemers die voor je bedrijf werken via een uitzendbureau zijn geworven door dat bureau, en vallen onder de uitzend-cao. Werknemers die jij via een payrollbedrijf inhuurt, vallen onder de cao van je eigen onderneming.

Goedkoper dan een uitzendkracht

Vergeleken met een uitzendkracht is een payrollwerknemer vaak goedkoper. Omdat je zelf het personeel werft betaal je geen wervingskosten zoals bij een uitzendbureau. Daarnaast
bepaal je als werkgever zelf het salaris van de werknemer, niet het payrollbedrijf. Je bent payrollwerknemers verplicht dezelfde arbeidsvoorwaarden te bieden als je reguliere werknemers. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vakantiedagen en een eventuele dertiende maand.

Flexibele werknemers

Als werkgever zit je niet vast aan een payrollwerknemer als je deze niet meer nodig hebt. Een payrollwerknemer huur je voor bepaalde tijd in, bijvoorbeeld als je te maken hebt met pieken van werk, een zieke werknemer of een tijdelijk project.

Geen werkgeverslast

Doordat het payrollbedrijf de werkgeverslasten op zich neemt, bespaar jij jezelf tijd. Het payrollbedrijf zorgt onder andere voor de salarisadministratie, loonuitbetaling, arbeidscontracten en pensioenopbouw. Het juridisch werkgeverschap ligt bij het payrollbedrijf. Het payrollbedrijf betaalt loonheffingen en sociale verzekeringspremies. Controleer wel altijd of dit daadwerkelijk gebeurt, want de Belastingdienst stelt jou hiervoor wel aansprakelijk. Op het loonstrookje van de medewerker vind je het loonheffingennummer en de specificatie.

Geen werkgeversrisico

Het payrollbedrijf is verantwoordelijk voor ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid of een ontslagvergoeding. Ook de juridische aansprakelijkheid van deze risico’s ligt bij het payrollbedrijf.

Nadelen van payrolling

Het inhuren van payrollpersoneel heeft ook nadelen.

Duurder dan vaste werknemers

In vergelijking met een vaste werknemer, kunnen de kosten van een payrollwerknemer hoger zijn. Dat komt doordat het payrollbedrijf meestal het salaris van de werknemer en een percentage daarvan rekent per uur. Bereken ter vergelijking eens wat het je zou kosten en opleveren als je je eerste vaste werknemer in loondienst neemt.

Geen overheidssteun

Als je personeel via een payrollbedrijf inhuurt, kom jij zelf niet in aanmerking voor overheidssteun. Tijdens de coronacrisis ervaarden bijvoorbeeld horecaondernemers met payrollpersoneel een nadeel van de payrollconstructie. Zij leden omzetverlies, maar ontvingen geen NOW. Het payrollbedrijf is immers de werkgever en ontving dus ook de overheidssteun.

Aansprakelijkheid bij belastingen

Wanneer een payrollbedrijf jouw personeel niet betaalt, blijf jij aansprakelijk. Je kunt wel een beroep doen op de zogeheten ‘disculpatie regeling’ inlenersaansprakelijkheid van de Belastingdienst. Hiermee sluit je deels het risico uit om aansprakelijk te worden gesteld voor loonheffingen en omzetbelasting die door het payrollbedrijf niet zijn betaald aan de Belastingdienst.

Regels

Als een payrollbedrijf jouw personeelszaken oppakt, moet je als werkgever rekening houden met de volgende wetten:

  • De Wet Arbeidsmarkt in Balans: sinds 1 januari 2020 hebben payrollwerknemers recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden en rechtspositie als reguliere werknemers.
  • De Wet Werk en Zekerheid: voor payrollwerknemers geldt dezelfde ontslagbescherming als voor reguliere werknemers.

Lees meer over de regels voor payrolling op Digitaal Ondernemersplein.

Als zzp’er op de payrolllijst

Een zzp’er kan ook werken via een payrollbedrijf. Dan zorgt het payrollbedrijf via een payrollconstructie voor de facturen, verloning, salarisadministratie en verzekeringen voor ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkeloosheid. De zzp’er regelt wel zelf de opdrachten.

Personeel aannemen of inhuren

Liever personeel aannemen of inhuren? Onderzoek welke optie bij je past:

  • Personeel via een uitzendbureau
  • Personeel op oproepbasis
  • Personeel met een tijdelijk contract
  • Personeel met een vast contract
Voor- en nadelen van personeel inhuren via payrolling | KVK (2025)

FAQs

Voor- en nadelen van personeel inhuren via payrolling | KVK? ›

Nadelen payrolling

Je vindt het loonheffingennummer en de specificatie op het loonstrookje van je werknemer. Payrolling is duurder dan iemand zelf in dienst nemen. Je betaalt voor de diensten van de payroller. Payroll is wel goedkoper dan een uitzendkracht inhuren, omdat je geen externe wervingskosten hebt.

Wat zijn de nadelen van payroll voor werknemers? ›

Nadelen payrolling

Je vindt het loonheffingennummer en de specificatie op het loonstrookje van je werknemer. Payrolling is duurder dan iemand zelf in dienst nemen. Je betaalt voor de diensten van de payroller. Payroll is wel goedkoper dan een uitzendkracht inhuren, omdat je geen externe wervingskosten hebt.

Waar moet je op letten bij payroll? ›

Waar moet je op letten bij een payroll offerte?
  • reserveringen voor vakantiegeld.
  • werkgeverspremies.
  • ziektekosten.
  • pensioenlasten.
  • verlofdagen.
  • vakantiegeld.
  • Of het vakantiegeld wel of niet zit inbegrepen, zorgt vaak voor een groot verschil in het tarief. Iets om extra op te letten.

Wat betekent payroll voor de werknemer? ›

Bij payrolling wordt een werknemer uitgeleend aan een bedrijf (de 'inlener') waar hij of zij nodig is op dat moment. Het payrollkantoor neemt alle administratieve taken over van de inlener, zoals de loonadministratie, het opstellen van contracten en het uitbetalen van loon.

Hoe lang mag je via payroll werken? ›

In principe is er geen wettelijke limiet gesteld aan de periode waarin een werknemer via payroll kan werken bij dezelfde opdrachtgever.

Is payroll nog toegestaan? ›

Bij iedere arbeidsverhouding die dan onder payrolling valt mag vanaf dan niet meer gebruik worden gemaakt van de 'flexibele' uitzendregels. Zo komt het uitzendbeding direct te vervallen en moet sinds 1 januari 2020 gelijk de volledige inlenersbeloning worden toegepast.

Wat kost payroll per werknemer? ›

De gemiddelde omrekenfactor van een payroll-bedrijf ligt op 1,67 hoewel er ook uitschieters naar boven zijn van 1,70 tot 1,75. Met andere woorden, wanneer een medewerker een bruto uurloon van 10,- verdient, betaald u 16,70 aan het payroll-bedrijf.

Wat is het verschil tussen uitzendbureau en payroll? ›

Bij payrolling selecteert de opdrachtgever de werknemers die bij hen komen werken. Deze werknemers treden niet in dienst bij de inlener, maar bij het payrollbedrijf. Bij uitzenden daarentegen selecteert het uitzendbureau de werknemers die bij de inlener aan de slag gaan.

Hoeveel verdient een payroll medewerker? ›

loon van een payroll officer

Een payroll officer verdient gemiddeld €3.300 per maand. Je ervaringsniveau speelt een rol bij de bepaling van het loon.

Wat is het verschil tussen payroll en detachering? ›

Payrollmedewerkers werken bij jou, maar zijn in dienst van het payrollbedrijf. Detachering wordt gebruikt voor functies waarvoor specifieke kennis nodig is. Het detacheringsbureau zoekt daarvoor de geschikte medewerker. Het detacheringsbureau rekent kosten voor deze werving en selectie.

Hoe werkt een payrollcontract? ›

Als payrollkracht heeft u een arbeidscontract met het payrollbedrijf, maar werkt u voor een ander bedrijf (de inlener). Voor payrollovereenkomsten gelden sinds 1 januari 2020 dezelfde arbeidsvoorwaarden en rechtspositie als werknemers in dienst van de inlener.

Waar moet je op letten als je personeel aanneemt? ›

  • Houd u aan wetten en regels bij het werven van personeel. ...
  • Controleer de identiteit van uw werknemers. ...
  • Screen uw toekomstige werknemers. ...
  • Pas uw administratie aan. ...
  • Meld u aan als werkgever. ...
  • Leg de arbeidsvoorwaarden vast in een arbeidsovereenkomst. ...
  • Betaal minstens het minimumuurloon en vakantiebijslag. ...
  • Houd u aan de Arbowet.

Wat is het voordeel van payroll? ›

Het voordeel van payroll is dat het een aantal risico's van het werkgeverschap wegneemt. Zo draait je bedrijf niet op voor de kosten bij ziekte of verzuim van een werknemer en heeft een werknemer de zekerheid dat zijn salaris wordt uitbetaald. Verder worden administratieve zaken overgenomen door het payroll bedrijf.

Waarom geen payroll? ›

De meest gehoorde reden om niet te kiezen voor payrolling, is dat payrolling alleen maar nadelen voor werknemers zou hebben en o.a. ten koste van de binding met de werknemers zou gaan. Onderstaand leest u de meest gehoorde nadelen van payrolling voor werknemers en onze weerleggingen hierbij.

Is payroll een arbeidsovereenkomst? ›

De bedoeling van payrolling is om het juridisch werkgeverschap bij de payrollorganisatie neer te leggen. De payrollorganisatie gaat een arbeidsovereenkomst aan met de werknemer, maar de opdrachtgever werft de werknemer en heeft zeggenschap over de werknemer.

Wat zijn de nadelen van werken in loondienst? ›

Nadelen van werken in loondienst
  • Minder vrijheid: jouw werkgever en rooster bepalen jouw week. ...
  • Meer kans op sleur: in loondienst voer je over het algemeen meer dezelfde werkzaamheden uit en heb je minder vrijheid. ...
  • Financieel plafond: als je in loondienst bent, heb je te maken met de salarisschalen van jouw werkgever.
Dec 7, 2022

Wat zijn de gevolgen van het in dienst nemen van personeel? ›

De voordelen van personeel aannemen
  • U staat er niet meer alleen voor en kunt werk uit handen geven. ...
  • Uw medewerkers kunnen het bedrijf vertegenwoordigen en meedenken over de koers van uw bedrijf. ...
  • De medewerkers die u aanneemt zullen hun eigen talenten en ervaring hebben, waardoor u uw klanten meer kunt bieden.

Wat zijn de kosten van payroll? ›

Payroll tarieven

De gemiddelde omrekenfactor van een payroll-bedrijf ligt op 1,67 hoewel er ook uitschieters naar boven zijn van 1,70 tot 1,75. Met andere woorden, wanneer een medewerker een bruto uurloon van 10,- verdient, betaald u 16,70 aan het payroll-bedrijf.

Wat is het verschil tussen payroll en uitzendkracht? ›

Bij payrolling selecteert de opdrachtgever de werknemers die bij hen komen werken. Deze werknemers treden niet in dienst bij de inlener, maar bij het payrollbedrijf. Bij uitzenden daarentegen selecteert het uitzendbureau de werknemers die bij de inlener aan de slag gaan.

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 6282

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.